Külön téli és nyári felni?

A mindennapokban általában csak a téli és nyári gumik cserélésének jelentőségéről szoktunk beszélni. Ennek a cserének főként biztonsági okai vannak, mivel nem ugyanolyan anyagból készülnek, más bordázatúak és máshogy tapadnak az utakon. Teljesen érthető, hogy a téli fagyos, jegyes utakhoz más anyagú gumik valók, mint a nyári forró aszfalthoz. Ahogy több fajta gumi létezik, úgy a felnik között is nagy különbségek vannak anyagösszetétel és súly szempontjából is, így a gumikhoz hasonlóan ideális esetben más fajta felnit kell használni a téli és a nyári időben.

A nyári időszakban jobb, ha könnyebb felnit választunk, mert ezzel csökken az autó rugózatlan tömege. A rugózatlan tömeg az a része az autónak, ami leköveti az út felszínét és nem rugózik. Ha ez a fajta tömeg kisebb, akkor könnyebben gyorsul, lassul, könnyebb kormányozni és nagyban növeli a vezetési élményt. A nyári autógumikhoz tehát a legjobb valamilyen könnyebb felnit választani.

A téli időszakban a legfontosabb az autó és a talaj közti maximális tapadás elérése, mert ezzel lehet a legnagyobb biztonsággal közlekedni. Ilyenkor az a jó, ha minél nehezebb a felni és jobban tapad az úton. A nehezebb felnik lassabban gyorsulnak és lassabban is állnak meg, és a meghajtásukhoz nagyobb erőbefektetés szükséges, vagyis a fogyasztást is növelik.

Ennek ellenére vannak, akik ugyanazt a felnit használják télen és nyáron, csak a gumit cseréltetik le rajta. Így is lehet természetesen, de az optimális esetben külön felnink van téli és nyári gumikhoz.