Kátyúbiztosítás

Elmúlt a tél, amit nem csak az idő melegedése és a természet zöldülése jelez, hanem az úton virágmódra kinyíló repedések, vagyis a kátyúk számának megszaporodása is. Sajnos a téli hideg és fagy minden évben komoly károkat okoz az autóutakon, amiket hiába kezdenek el javítgatni, sose tűnik el az összes. A kátyúk rengeteg autós életét keserítik meg. Rengeteg káresetet jelentenek be nap, mint nap az utak fenntartóinál, de ezeknek a károknak a költségét jellemzően nem térítik meg.

Ha egy olyan szakaszon történik a baleset, ahol ki van téve az útszakasz hibáira figyelmeztető tábla, a kártérítést nem szokták megítélni. Mit tehetnek akkor az autósok azon kívül, hogy igyekeznek kikerülni az úton éktelenkedő kisebb- nagyobb lyukakat?

Érdemes kátyú és defektbiztosítást kötni valamelyik biztosító társaságnál. Sokan ezt a casco vagy a kötelező biztosítással egyszerre szokták megkötni, de van lehetőség önállóan is igénybe venni. Ennek a költsége éves szinten is pár ezer forint, de mindenképpen a töredéke egy esetleges defektnek vagy komolyabb futómű kárnak.

Amit a kátyúbiztosításon túl érdemes megjegyezni, hogy minden esetben a lehető legpontosabban dokumentáljuk a történteket fényképekkel, videóval, szemtanúkkal és ha nagyon komoly kárról van szó, akkor akár rendőrségi jegyzőkönyvvel is. Ezek mind segíthetnek a kárigényünk pozitív elbírálásában. Fontos továbbá, hogy a kátyúbiztosítással rendelkező autósok a kárigényüket a biztosítóhoz kell, hogy eljuttassák, míg a biztosítással nem rendelkezők az adott útszakasz karbantartásáért felelős szervekhez. Budapesten ez a Budapest Közút Zrt., autópályákon és települések között a Magyar Közút Zrt., a településeken pedig az adott önkormányzat.