Fényszórók karbantartása

Sokaknak ismerős, hogy az autó fényszóróját bármennyire erősen és bármilyen szerrel törölik le, mégis matt, fakó és koszos hatású marad. Ez nem csak idősebb autóknál előforduló probléma, hanem a fiataloknál is jellemző, viszont ezt akár otthon is “orvosolhatjuk” egy fényszóró polírozó készlet segítségével.

Aki szeretné, egy fényező boltban külön-külön is beszerezheti a polírozáshoz szükséges eszközöket, de lehet kapni előre csomagolt változatot is, amelyben minden szükséges kellék megtalálható. Ebben az esetben, csak követni kell a használati utasítást és a különböző durvaságú csiszolópapírokkal és polírozó szerekkel a fényszórókat tökéletes külleművé lehet varázsolni.

Ahhoz, hogy a csiszolópapír ne tegyen kárt a fényszóró melletti felületek fényezésében, használjuk valamilyen védelmet. Ez lehet szigetelőszalag (lehetőleg olyat, amit ha leszedünk, nem tesz kárt a festékben, vagyis ne legyen túl erős) vagy festéshez használt ragasztócsík, netán egy ruhát is tömködhetünk a fényszóró melletti résekbe.

Ezután a benedvesített üvegfelületet szintén vizes csiszolószivaccsal vagy papírral először hosszanti, majd függőleges irányba dörzsöljük át. A folyamat kezdetekor használjunk finomabb szemcsés papírt, majd haladjunk a durvább felé. Ilyenkor elöregedett műanyag vagy lakkréteg szemcsék válnak le a fényszóróról, amik a koszos és kopott hatást okozták. Mire teljesen simára csiszoljuk a fényszórót, bizony nem kevés időbe telik el, de nem érdemes elnagyolni ezt a fázist, mert enélkül nem lesz szép az eredmény. Végül pedig következik a polírozás, ami szintén nem pár perces művelet, viszont ezt már érdemes körkörös mozdulatokkal végezni.

Ha jól végeztük a munkánkat, a végeredmény egy több évvel fiatalabbnak tűnő autó lesz.