Felni sérülés megfelelő kezelése (4.rész)

De a felnire kerülő kosz, sár és sós lé mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a felni nem csak az „út porától” válik szennyezetté. Fékezés során keletkező, úgy nevezett fékpor, ugyanúgy lerakódik az apró résekben és hézagokban.

Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk és nem foglalkozunk vele, évek alatt komoly károkat tud okozni a felniben. Tehát, ha a félévente esedékes felni csere során átesik autónk egy tisztításon, sokkal kevesebb problémánk lehet a felni károsodását illetően. Illetve jelentős mértékben megnövelhetjük általa a felni élettartamát.

Arról azonban ugyancsak szót kell ejteni, hogy a használat során keletkező és leülepedő fékport nem lehet egyszerű slagolással vagy magasnyomású berendezés által eltávolítani. Ennek érdekében külső segítségre van szükség.

Célszerű egy autómosóba ellátogatni, ahol egy speciális oldószert alkalmaznak ennek a lerakódásnak a lemosására. Persze ez félévente plusz költséget jelent az autó tulajdonosának, de higgyék el, az még mindig potom összeg a felni károsodásából adód cseréhez képest. Ha idejében észrevesszük a kisebb deformitásokat, azokat akár tízezer forint alatti összeg kifizetésével helyre lehet hozni. Ha viszont a rohanó világra hivatkozva elhanyagoljuk felninket, évek alatt olyan „felesleges” károsodást szenved, mely javítási költségei az egekig szökhetnek.