Az alufelni térhódítása

Van valami kimondhatatlanul attraktív az alufelnivel felszerelt autókban. A vizuális pozitív hatása vitathatatlan, és sokkal karakteresebbé válik tőle minden kocsi. Van azonban néhány dolog, amit érdemes fontolóra vennünk, mielőtt alufelnivel díszítenénk autónkat.

Először is tisztázzuk, hogy mi is az az alufelni? Az alufelni a gyártók által használt kifejezés az alumínium vagy magnézium ötvözetéből, vagy egyes esetekben ezek közös ötvözetéből álló autó felnikre. Mivel a magnézium az egyik fő alkotóelem ezért könnyűfém felninek is szokás nevezni. A legtöbb könnyűfém felni, azaz alufelni alumínium ötvözetekből kovácsolják, de a nagyobb szilárdság és rugalmasság érdekében néhányat magnéziumötvözetekből is öntöttek.

A múltban a tartósság és szilárdság végett a felnik legtöbbször acélból készültek. Az alufelnik iránti kereslet az évek során egyre csak nőtt és a gyártók is igyekeztek kiszolgálni a megnövekedett felhasználói igényeket. Mára már a legtöbb modern autó könnyűfém felnivel kerül az új tulajdonosához, és népszerűségük töretlenül és gyorsan növekszik az autókedvelők körében. Könnyűek, vonzóak és nagy előnyük még, hogy nem rozsdásodnak és korrózióállók.