Autóápolás (3. rész) – Belső terek tisztítása

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk az autó külső tisztításának két legjellemzőbb módjáról, a gépi és a kézi autómosásról. Az autó külső tisztasága után, most következzen a gépjármű belső terének tisztítása, a lehető legegyszerűbb módon.

A gépjármű belső tisztítását legjobb, ha egy alapos porszívózással kezdjük. A benzinkutakon vagy kézi autómosásra kijelölt helyszíneken, de akár otthon a kertben is lehetőség van a porszívózásra. Ennek során a legnagyobb koszokat, morzsákat, földet és egyéb használatból eredő piszkot tudunk eltüntetni. Fontos, hogy a lábtörlőket minden oldalról vegyük ki, alaposan rázzuk ki, de a legjobb, ha vízzel vagy magas nyomású tisztítóval azokat is lemossuk, amennyiben gumiból vannak. Ha textilből készültek, akkor pedig egy alapos portalanítás a legjobb nekik.

A porszívózás után jöhet a műszerfal tisztítása. Ehhez speciálisan erre a célra kapható műszerfal ápolót érdemes használni. A szert csak fújjuk rá a műszerfalra, majd egy tiszta, száraz törlőkendővel töröljük le. Ez a szer a műanyag felületek tisztítására alkalmas, a bőrfelületeket bőrápoló tisztítókendővel töröljük le. Általában ezek a kormányon, üléseken, az ajtó egyes részein, fejtámlán vagy a váltózsákon található felületetek.

A gépjármű belső tisztításának következő lépése a kárpittisztítás. Amennyiben az ülések is textil kárpitból vannak, úgy azoknak is szükséges a takarítása. Erre a célra a legpraktikusabb az autókárpit pucolására árult szerek alkalmazása, amelyeken a kárpittisztító kefe is található. Ennek köszönhetően egy flakon segítségével tudjuk elvégezni a kárpittisztítást. A hab száradása után újabb porszívózás következik.

Ezután már nincs más hátra, mint valamilyen kellemes illatosító beszerezése, ami hosszantartó illatot biztosít az autónak.