Autóápolás (2. rész)

Az előző bejegyzésben bemutatott gépi autómosásról kiderült, hogy több előnnyel rendelkezik, mint hátránnyal. Akkor mégis miért látni igen gyakran kígyózó sorokat a kézi autómosónál?

A kézi autómosás előnyeként említhetjük, hogy sokkal precízebb tisztítást tesz lehetővé a keréknél, illesztéseknél és más hézagos részeknél. A nagy nyomásnak köszönhetően célzottan tudjuk kitakarítani a nehezen elérhető helyeket is. Azok, akik nagyon féltik az autójukat a gépi mosó okozta esetleges karcolásoktól, azok általában szívesebben választják ezt a módszert.

Azonban a helytelenül végzett kézi autómosás károkat is tud okozni az autó fényezésében. Az egyik jellemző hiba, hogy nem várják meg a koszok fellazulását, amit egy rövid áztatással el lehet érni. Aki áztatás nélkül kezdi el dörzsölni ezeket a koszokat, azoknál könnyel elfordul, hogy az apró kosz és porszemcsék megsértik az autó fényezését és karcolások lesznek rajta. Ezt pedig senki nem szeretné, úgyhogy a szivacsos dörzsölés előtt kicsit érdemes bevizezni az autót.

A másik hiba a túl hidegben végzett autómosás. Míg a gépi mosás után az autó teljesen megszáradva jön ki a mosóból, addig a kézi mosásnál nem lehet annyira szárazra törölni, hogy minden apró alkatrész száraz legyen és egy esetleges fagy ne tegyen bennük végzetes károkat.

A két mosási típust megismerve elmondhatjuk, hogy mindkét módszernek lehetnek előnyei, de talán a kézi mosás több odafigyelést igényel és több kárt tudunk okozni vele, ha nem megfelelően végezzük.